История и разположение на гард Улм

Град Улм се намира по поречието на река Дунав и е свързан с притокът й Илер. Той независим град в окръга Алб-Донау.

Площта на му се простира на разгъната площ от 118,69 км², а населението наброява 122 801 жители.

Историята на град Улм започва през IX в. За първи път в книжни екземпляри за него е споменато през 854 г. Градът служел за търговски пункт. По-късно през 1181 г. Улм получава права и се обособява като самостоятелен град и до 1802 г. е място на курфюрст (княз). По-късно херцог Отокар фон Шарермарк през XII век отстъпва привилегии на търговци в Аахен, Улм и Регенсбург. Бива изградена и стена с двойна ограда около града. В документите вече се споменава, че от 1397 г. Улм е свободен и отделен град.

Днес Улм е средище за култура, търговия, международни отношения и кръстопът, където се срещат традиция и съвремие.

Уникална и впечатляваща в града е кулата Улмския Мюнстер, която се издига величествено от столетия като най-голямата постройка на града. След войната града се възстановява от полуразрушеният си вид, а така създава и един недействителни успешен и сполучлив комплекс със специален облик.

В картината на град Улм се откроява 2 кули от градска стена, носещи наименованията Метцгертурм и Гензетурм. Метцгертурм е създадена през 1345 г. и е известна пода названието Наклонената кула. С нея се свързва и една от легендите на града. Според нея името й било дадено от месарите, които поставяли дървени стърготини в салама. Щом научили за несправедливото отношение, хората от града затворили в кулата месари. Щом били посетени от разгневения кмет на Улм, то кулата се наклонила в едната посока. Реално тя е издигната върху някогашни блатни земи.

Днес за туристи и посетители от цял свят в Улм интерес събуждат и квартал Фишерфиртел със своята живопис, средновековно пресъздадени „кръчми“ и бирарии и т.н. За тези, на които развлеченията на Улм не са стигнали, винаги могат да се поразходят до отсрещния бряг, където се намира побратима на Улм, Нои-Улм.