Забележителности в Улм

За всеки решил да посети град Улм, разположен величествено и красиво на брега на Дунав набор от места за разглеждане никога няма да е излишен. В него могат да се поместят Мюнстер с църковна кула с величествени по рода си размери и носеща името „Божият пръст“. Тя е сред символите на града. Интерес ще събуди и Мюнстерплац, които представлява съчетание между модерна архитектура и история. Този площад и неповторим, завладяващ и уникален. И по мнение на десетки хиляди, Улм е повече от това, за което споменахме – Мюнстер и Мюнстерплац. Само за кратък престои в града и недълга обиколка, всеки гост сам ще се увери, че красотата е на всякъде. Такава е крепостната стена на града, такова е и кметството, такива са и останалите постройки. Най-старата част от кметството на Улм е създадена от 1370 г. Тогава предназначението й било да служи за магазин, по-късно през 1419 г. получава статут на „кметство“, а в 1520 г. на нея е монтиран и астрономически часовник. В най-долния, приземен етаж от сградата се съдържа творението на Албрехт Лудвиг Берблингер летателен апарат. Историята разказва, че изобретението не било споходено с успех в деня от неговото представяне. Точно в този ден не духал вятър и апаратът за летене не успял да се издигне. Тогава се приземил във водите на река Дунав. Известен Албрехт още като „шивачът от Улм“ днес остава в историята на града и е уважаван заради изобретението си.

С обновяването на града се променя много във визията на Улм, но основно се запазва микс от съвремие и модернизъм, съчетани с минало и история от града. Могат да се забележат дори богати контрасти между използваните материали. Една забележителна сграда е и Щатхаус, проектирана от архитект Ричард Майер от Ню Йорк. Тя е израз на модерната архитектура, но и облика на култура и изкуство от наистина забележителния град.

В партера на сградата се помества уникална колекция от археология и история на Мюнстерплац. В долната част се намира и магазин с кафене „Хаус дер зине“, спестовна каса, изложбена зала, стъклената пирамида, Готфрид Бьом Градска библиотека на и магазин „Обере щубе“.

Разходката из града отвежда и до Вайнхоф, който датира от 500 години. Представлява търговска къща и църква Николаускапеле от 1220 г., продължава се по улицата и се достига до Швьорхаус от XVII век.

Празникът на Улм е честван всяка година на Клетвен понеделник, Швьормонтаг. По време на тържеството кметът на Улм се заклева всеки път в клетвеника, който е създаден от 1397 г. За туриста и госта на Улм, интерес ще събуди и посещение на музея. Археологическа сбирка в него представя „Човека-лъв“, пластика датираща от 30 хил. години, която представя животно-човек. Неповторими са и останалите експонати в музея в наследство от американско и европейско изкуство от 1945 г. насетне.